Ciastka to sposób na deser, jak i słodką przekąskę w ciągu dnia, która dostarczy energii i poprawi nastrój. Różnego rodzaju i z różnymi dodatkami są lubiane przez wiele osób. Mając w domu kiła składników, można stworzyć smaczne ciastka, na przykład ciastka z migdałami i cieszyć się słodyczą w każdej chwili.
Smaczne połączenie
Migdały najczęściej używane są do dekoracji deserów, jako samodzielna, zdrowa przekąska czy dorzucane do keksu, jednak ich użycie w kuchni może mieć większy zasięg. Warto na stałe wprowadzić je do swojej diety, gdyż są źródłem cennych kwasów wielonienasyconych omega-3, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin z grupy B, w tym choliny, oraz witaminy E.
Smaczne ciastka z migdałami przypadną do gustu dorosłym i dzieciom, sprawdza się idealnie w duecie z mlekiem i rozpogodzą nawet najbardziej deszczowy dzień.
Składniki:
- 50 g masła
- 37 g cukru
- 22 g mleka
- 82 g mąki
- 8 g kakao w proszku
- 40 g migdałów
Przygotowanie
Masło rozmieszać za pomocą rózgi. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać mleko, dokładnie wymieszać.
Dodać składniki suche: mąkę i kakao w proszku, przesuwając je przez sitko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do momentu utworzenia jednolitej masy.
Dodać migdały, wymieszać.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia, dłońmi ukształtować owalny blok z masy – podobny do rolki sushi – dokładnie zawinąć w papier i włożyć na 30 minut do lodówki. Jeżeli zależy na czasie, można schować do zamrażarki na około 15 minut.
Blok wyciągnąć z lodówki, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie pokroić w plastry o grubości około 1,5-2 centymetrów. Każdy kawałek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 13 minut.
Ciastka można przechowywać w pojemniku, sprawdza się jako drobny podarunek.