Sushi to specjał, którym kuchnia japońska podbiła świat. Zainteresowanie tym daniem konsekwentnie wzrasta, a liczba lokali, w których to danie jest serwowane, rośnie z każdym rokiem. A co z tymi, którzy chcą się cieszyć smakiem sushi we własnym domu?
Sushi, czyli…
Sushi to nic innego, jak pyszne danie japońskie, które powstaje z gotowanego ryżu oraz takich dodatków, jak ryby, owoce morza oraz wodorosty. O wyjątkowym smaku tego dania decydują też takie przyprawy, jak wasabi czy sos sojowy. Istnieją różne przepisy na to danie, zatem każdy z nas bez problemu znajdzie dla siebie dobrą propozycję. Bez względu na to, na jakie receptury i składniki postawimy, jedno jest pewne – sushi będziemy musieli podać w odpowiedni sposób.
Jakie naczynia i akcesoria będą potrzebne?
Kuchnia japońska to nie tylko ciekawy smak potraw, ale i oryginalny sposób ich podawania. Sushi musi być przygotowane w odpowiedni sposób, błędem jest też podawanie go na tradycyjnych talerzach. By przygotować ten specjał, warto w porę wyposażyć się w takie akcesoria do sushi, jak mata do zwijania tej potrawy oraz specjalne noże – ostre i poręczne, dzięki którym można danie pokroić na delikatne kawałki. Pomocne będą też takie naczynia do sushi, jak parowniki bambusowe oraz tace, na których sushi będzie serwowane. Ważne są też odpowiednie pałeczki, talerze oraz japońskie miseczki do serwowania sosów. Dzięki temu uczta w japońskim stylu nabierze wyjątkowego charakteru i każdemu z nas dostarczy niezapomnianych wrażeń.