Algi morskie kuszą swym charakterystycznym smakiem oraz ogromną wartością odżywczą, a przepisy na pyszne dania sprawiają, że nasza dieta staje się nie tylko bardziej wartościowa, ale i ciekawsza. Jakie wodorosty warto wybrać? W jaki sposób możemy je włączyć do swego menu?
Wybór alg morskich jest coraz szerszy, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie takie rozwiązanie, które odpowiada jego indywidualnym preferencjom. Dla tych, którzy chcą przygotować wegańską nierybę z selera, jak i dla tych, którzy uwielbiają sushi, cennym dodatkiem w kuchni staną się arkusze nori. Wielką popularnością cieszą się też algi dulse, świetnie sprawdzające się jako dodatek do sałatek, zapiekanek oraz zup. Do potraw bazujących na ryżu oraz do zapiekanych warzyw świetni będą pasowały arame, z kolei w warzywnych sałatkach świetnie sprawdzi się wakame. Wodorosty kelp sprawdzą się doskonale jako zamiennik soli, z kolei agar będzie rewelacyjną alternatywą dla żelatyny.
Wybór wodorostów, z których możemy wyczarować pyszne dania, jest zatem dość szeroki. Bez względu na to, po jakie algi morskie sięgniemy i w jaki sposób włączymy je do swego menu, jedno jest pewne – wyjdzie nam to na zdrowie.