Mało kto wie o tym, że tak naprawdę historia pizzę sięga aż do czasów starożytnej Grecji. Jednak dopiero później ten pieczony placek z ziołami pojawił się w Rzymie i tam zyskał prawidłową nazwę. W chwili jednak, gdy pizza zawędrowała do Ameryki, tam dopracowano ją w szczegółach. Co warto wiedzieć jeszcze na ten temat? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.

Mało kto wie o tym, że tak naprawdę historia pizzę sięga aż do czasów starożytnej Grecji. Jednak dopiero później ten pieczony placek z ziołami pojawił się w Rzymie i tam zyskał prawidłową nazwę. W chwili jednak, gdy pizza zawędrowała do Ameryki, tam dopracowano ją w szczegółach. Co warto wiedzieć jeszcze na ten temat? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.

Chleb z oliwą

Wspomnieliśmy już o tym, że początki pizzy pojawiły się w czasach starożytnej Grecji. To właśnie w tym okresie mieszkańcy chętnie sięgali po płaskie chleby, które smarowali oliwą, czosnkiem i jednocześnie posypywali suszonymi lub świeżymi ziołami. Kiedy placek ten trafił do Rzymu, cieszył się dużym zainteresowaniem. Rzymianie, jak wiadomo, po podbiciu Grecji w pełni fascynowali się tamtejszą kulturą, nauką, sztuką i religią, ale również doceniali lokalną kuchnię. Nie dziwi więc nikogo fakt, że skorzystali z tamtejszych przysmaków i przenieśli na własne grunt, nazywając płaskie placki focaccia.

Pizza bez pomidorów nie może się udać?

Mimo tego, że aktualnie znajdziemy wiele różnorodnych wersji naszej pizzy, dawniej podawano ją także głównie z pomidorami. Jednak dopiero w XVII wieku pomidory sprowadzono do Europy i w tym okresie również pojawiły się one na tym chrupiącym cieście. Najchętniej takie rozwiązanie wybierali mieszkańcy Neapolu. Warto wspomnieć o tym, że danie to było godne królowej. W 1889 roku Neapol postanowiła odwiedzić królowa Włoch z mężem. Nadworny piekarz na ich cześć przygotował placek, który przyozdobił narodowymi barwami. Dlatego też na pizzy znalazły się takie składniki jak bazylia, mozzarella i pomidory. Warto wiedzieć, że właśnie tak powstała najprostsza pizza, którą nazywamy Margheritą. Pochodzi ona od imienia królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej.

Ten przełomowy moment sprawił, że na placek zaczęto wybierać różnorodne dodatki. Włosi zazwyczaj skupiają się na nie więcej niż trzech składnika. Być może kiedyś takie rozwiązanie wynikało z ubóstwa, ale aktualnie po prostu jest to dobór odpowiednich smaków. W przypadku Amerykanów oczywiście sytuacja wygląda inaczej, gdyż inwestują oni w grube ciasto i sporą ilość dodatków.

Pizza, którą możemy samodzielnie przygotować w naszym domu

Oczywiście wybrane rozwiązania dostaniemy w najlepszych pizzeriach, ale coraz częściej decydujemy się na eksperymenty w naszej domowej kuchni. Przygotowanie tego ulubionego przez wszystkich dania nie jest aż tak wymagające, jak mogłoby się wydawać. Oczywiście potrzebne nam będą niezbędne składniki do stworzenia pysznego ciasta, przygotowanie odpowiedniego sosu i takie dodatki, które znajdą się na samej górze. Należy również zaopatrzyć się we właściwe akcesoria. W tym celu niezbędna okaże się wysokiej jakości blacha do pizzy, odpowiedni nóż z okrągłym ostrzem, deska do serwowania gotowej pizzy itd. Blacha do pizzy to doskonałe rozwiązanie, gdyż dzięki temu uda nam się naszemu ciasto nadać odpowiedni kształt i świetną formę, czym z pewnością zaskoczymy naszych gości.

Rzecz jasna wybór konkretnych składników uzależniony jest od naszych osobistych preferencji. Jednak pomysł, by nie przekraczać więcej niż trzech wybranych smaków, jest doskonałym rozwiązaniem. Pamiętajmy również o tym, że jeżeli decydujemy się na wykonanie pizzy na cienkim cieście, zbyt duża liczba różnego rodzaju dodatków mogłaby sprawić, że ciasto będzie zbytnio miękkie, co znacznie utrudni spożycie przygotowanego dania. Oczywiście możemy zdecydować się na pizzę z sosem pomidorowym albo taką, która będzie pozbawiona tego dodatku. Coraz bardziej popularne stają się również pizze wegańskie. Nie bójmy się eksperymentować w naszej kuchni. Świetnym rozwiązaniem będzie stworzenie własnej karty proponowanych dań, jeżeli szczególnie uwielbiamy pizzę. Dobrze przygotowane ciasto i świetnie dobrane składniki sprawią, że chętnie możemy sięgać po ten zdrowy posiłek.

Podsumowanie

Z całą pewnością zdecydowana większość osób uwielbia pizzę. Wybór określonych dodatków zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Warto jednak spróbować również nowych smaków, co z pewnością okaże się ciekawym doświadczeniem kulinarnym.