Czy wiesz, ile jest odmian oliwek? Który kraj jest ich głównym producentem? Opowiadamy o głównych ciekawostkach dotyczących tego owocu.

Prehistoryczne jedzenie

Według większości historyków uprawa oliwek rozpoczęła się w epoce paleolitu i neolitu (5 000 do 3 500 lat p.n.e.), a już 3 000 lat p.n.e. oliwki były jednym z produktów spożywczych uprawianych komercyjnie na Krecie.

W tekstach kadykskiego pisarza Columela z I wieku znajdujemy liczne wzmianki o tym owocu, w których mówi on o różnych metodach przygotowywania oliwek stołowych: m.in. w solance lub przyprawionych koprem włoskim czy octem. Ciekawe, że nadal przygotowuje się je w ten sposób, prawda?

Istnieje ponad 250 odmian oliwek

Na całym świecie istnieje ponad 250 odmian oliwek, choć jednymi z najczęściej produkowanych i spożywanych są hojiblanca, gordal i manzanilla. Obecnie odmiana hojiblanca jest na pierwszym miejscu pod względem ilości produkowanych kilogramów.

4 w 1

Oliwka jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które łączą w sobie cztery podstawowe smaki rozpoznawane przez podniebienie: gorzki, słodki, słony i kwaśny. Nie mogłaby być bardziej uniwersalna! Możesz je dodać do każdego przepisu kulinarnego bez większych ograniczeń. Oliwki pasują do wszystkiego. Oliwki są szczególnie popularne w diecie śródziemnomorskiej. Tutaj przeczytasz więcej o tej diecie: https://prodieta.pl/glowne-cechy-diety-srodziemnomorskiej-to-warto-wiedziec

Wielkość oliwek

Oliwki klasyfikuje się według kalibru, czyli według wielkości, która odpowiada liczbie owoców mieszczących się w jednym kilogramie. W jednym kilogramie można znaleźć nawet 420 oliwek.

Oliwki nie są tuczące

Oprócz tego, że oliwki są smaczne, są bardzo zdrowe, ponieważ są źródłem witamin i minerałów. I wcale nie są tak tuczące jak myślisz. Czy wiesz ile kalorii znajdziesz w 100 gramach oliwek? 150 kalorii! W porównaniu z innymi przekąskami jest to bardzo niska kaloryczność. Na przykład 100 gramów chipsów ziemniaczanych to odpowiednik 500 kalorii.

5 kg oliwek w litrze oliwy

Czy wiesz ile oliwek potrzeba do wyprodukowania litra oliwy? Nie więcej i nie mniej niż 5 kg oliwek.

Hiszpania, światowy lider w produkcji i eksporcie oliwek

Hiszpania jest wiodącym na świecie producentem i eksporterem oliwek stołowych. W ostatnim roku produkcja wyniosła 562 tys. ton, z czego 79% pochodziło z Andaluzji, a jednym z miast o największych zbiorach jest Cordoba. Hiszpania produkuje około 70% oliwek stołowych w Unii Europejskiej, co stanowi 21% na całym świecie. Wyeksportowano ponad 190 tys. ton do 180 krajów na całym świecie.