Mnóstwo osób zastanawia się jak skutecznie schudnąć i borykać się z efektem jojo.
Odpowiedź jest bardzo prosta. Podstawa to zdrowa i zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.
Na jakie warzywa warto postawić w czasie diety odchudzającej?
Na początek warto wspomnieć o warzywach strączkowych, takich jak fasola soja, soczewica, czy groch. Warzywa strączkowe to świetne źródło białka, nie tylko dla wegetarian czy wegan.
Strączki sprawiają, że dłużej czujemy sytość po posiłku. Nie możemy też zapominać o warzywach takich, jak rzodkiewka, ogórek, cukinia, szpinak, jarmuż. W dużej objętości tych warzyw znajdziemy małą ilość kalorii. Dlatego bez obaw możemy cieszyć się sporą porcją sałatki. Wato jedna zwrócić uwagę na dodatki, takie jak sosy czy grzanki. To właśnie one mogą sprawić, że niewinna z pozoru sałatka stanie się bardziej kaloryczna niż pełnowartościowy obiad. Najlepiej samemu przygotowywać dipy do sałatek, dzięki temu będziemy mogli kontrolować nie tylko składniki, ale i kaloryczność sosu.
Możemy też eksperymentować z nowymi smakami. Jeśli chcemy schudnąć, to warto sięgnąć po algi. Alga morska ma w sobie aż 65% białka. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i D. Algi pomagają chronić naszą florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Dodatkowo algi pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, a te ostanie w dużej mierze odpowiadają za starzenie się naszego organizmu. Algi można kupić w wielu miejscach, na przykład w sklepach ze zdrową żywnością, żywnością azjatycką, a także coraz częściej w popularnych supermarketach.
Warto zaznaczyć, że zdrowa dieta powinna być urozmaicona i zbilansowana. Więcej o skutecznym odchudzaniu znajdziesz w serwisie Kaloria.pl. Jeśli nie jesteśmy do końca pewni czy odżywiamy się zdrowo, to warto zgłosić się do dietetyka.