Kuchnia azjatycka obejmuje wiele kuchni orientalnych, najpopularniejsza jest chińska, tajska, japońska i indyjska. Wspólnym mianownikiem jest wyrazistość smaku, uzyskiwana przez wykorzystywanie pikantnych przypraw w dużej ilości. Dania przyrządzane według tradycyjnych receptur są także zdrowsze i bardziej odżywcze niż te wywodzące się z kuchni polskiej.
Kiedyś większość potraw orientalnych była poza zasięgiem przeciętnego Polaka, jednak wraz z rozwojem gastronomii kuchnia azjatycka zyskała na popularności, a niegdyś egzotyczne składniki dziś możemy dostać nawet w supermarketach. Spory wybór azjatyckich smakołyków, takich jak: mleczko kokosowe, fasola mung czy sałatka wakame, możemy znaleźć m.in. w Kauflandzie. Poznaj najpopularniejsze potrawy i dowiedz się jak je przyrządzić w domu!
Ramen
Ramen to zupa tworzona na bazie rosołu. Wyróżnia się bogatą zawartością dodatków, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Choć kojarzymy go z kuchnią japońską, tak naprawdę wywodzi się z Chin. W kraju kwitnącej wiśni rozpowszechnił się dopiero po II wojnie światowej, stało się tak dlatego że była to zupa, którą dało się przygotować niemal z wszystkiego. Obecnie rāmen-ya, czyli restauracje serwujące tę zupę są ulokowane w całej Japonii i serwują odmiany charakterystyczne dla danych regionów.
Aby przyrządzić ramen potrzebujesz ugotowanego bulionu wołowego (ważne aby dodać do niego ugotowany zgodnie z instrukcją makaron Udon, sos sojowy, poszatkowane grzyby mun – czasem dostępne są jako chińskie smardze) i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Podawaj z gotowanymi na twardo jajkami i chilli.
Sushi
Chociaż dzisiaj sushi kojarzy się przede wszystkim ze świeżą, surową rybą jego pierwotna forma była zupełnie inna. Pierwsze dania tego typu, czyli nare-zushi i funa-zushi powstawały na bazie kiszonej ryby z ryżem i podobnie jak ramen przybyły do Japonii z Chin. Ze względu na długi czas przygotowania traktowane były jak rarytas, idealnie sprawdzały się także na polu bitwy – jako posiłek dla żołnierzy.
Do przygotowania sushi potrzebny jest specjalny ryż do sushi, wodorosty nori, wybrane przez nas owoce morza, warzywa i mata bambusowa. Na macie rozkładamy płat nori, na którym następnie układamy równomiernie cienką warstwę ugotowanego ryżu (najlepiej rozprowadzić go wilgotnymi palcami). Wybrane przez nas składniki układamy na środku. Następnie zwijamy matę w rulon. Powstałą w ten sposób rolkę kroimy w plasterki i serwujemy z imbirem, sosem sojowym i wasabi. Dodatkowo do dekoracji możemy wykorzystać kiełki.
Ognisty eintopf z orzechami i chili
Danie orientalne, które przygotujemy szybko i błyskawicznie. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, a nie mamy dużo czasu eintopf będzie idealny! Wystarczy usmażyć umyte i pokrojone w kostkę filety z piersi, dodać do nich mieszankę warzyw chińskich, mleko kokosowe i bulion. Całość gotować na małym ogniu 5-8 minut. Na koniec dodajemy masło orzechowe razem z imbirem, kolendrą i chili.