Masz ochotę na sernik? Może spróbujesz zrobić nasz niesamowity sernik z batatami i borówkami. Sprawdź jak go zrobić poniżej.
Przepis na sernik z batatami i borówkami
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na spód – 70 g orzechów włoskich, 120 g ciastek orkiszowych, 70 g cukru;
na warstwę z serem – 400 g batatów, 220 g brązowego cukru, sól, laska wanilii, 1 pomarańcza, 200 g serka mascarpone, 500 g serka śmietankowego, 250 g sera na sernik lub zmielonego twarogu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 średnie jajka (rozmiar M);
ponadto – 3 listki żelatyny, słoik borówek.
Przygotowanie sernika – jak zrobić?
Ciastka orkiszowe pokruszmy wałkiem do ciasta, orzechy posiekajmy, masło roztopmy w rondelku. Przygotowane składniki zagniećmy z cukrem.
Formę o średnicy 26 cm) wyłóżmy papierem do pieczenia, jej dno wylepmy mieszanką z ciastek, dociskając do dna, i odstawmy do lodówki na pół godziny czasu. Bataty umyjmy, obierzmy i pokrójmy w kostkę. Zalejmy wodą, dodajmy pół łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru, gotujmy około 14-16 minut czasu do momentu, aż bataty zmiękną, po czym dokładnie osączmy je na sicie i zmiksujmy. Natomiast pomarańczę sparzmy, zetrzyjmy 2 łyżeczki skórki i wyciśnijmy 2 łyżki soku. Odważmy 300 g musu z batatów, wymieszajmy z resztą cukru, miąższem z laski wanilii, skórką i sokiem z pomarańczy. Serek wymieszajmy z mascarpone i twarogiem. Miksując na najniższych obrotach, dodajmy mus z batatów, przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Jednolity krem serowy rozłóżmy równomiernie na spodzie z ciastek. Formę włóżmy na środkową półkę piekarnika i pieczmy około 59-62 minuty czasu (przy włączonej górnej i dolnej grzałce w temperaturze do 150 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 130 stopni Celsjusza, gazowy ustawmy na 1). Następnie wyłączmy piekarnik, ale nie otwierajmy drzwiczek; zostawmy ciasto w piekarniku na 8-9 godzin czasu. W między czasie listki żelatyny namoczmy w zimnej wodzie, odciśnijmy. Borówki przełóżmy do rondelka, wlejmy 50 ml wody i zagotujmy.
Zdejmijmy z ognia. w odrobinie konfitury rozpuśćmy żelatynę, a następnie wymieszajmy z całą konfiturą. Odstawmy. Kiedy zacznie tężeć, równomiernie rozprowadźmy na cieście. Odstawmy do lodówki na 2 godziny czasu.
Więcej artykułów z pysznymi przepisami na niesamowity słodycze, znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.