Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 4 filety z białej morskiej ryby (mintaj, dorsz, morszczuk), 6 łyżeczek białej mąki orkiszowej, około 1/3 szklanki mleka (najlepiej kokosowego) do posmarowania ryby, sok z 1/2 średniej cytryny, sól, mielona słodka i ostra papryka, przyprawa curry, olej do smażenia.
Przygotowanie ryby w mundurku na ostro
filety rybne opłuczmy, wytrzyjmy do sucha, skropmy sokiem z cytryny. Posypmy solą z obu stron i odłóżmy na bok. Mąkę przesypmy na talerzyk. Dodajmy przyprawy: słodką i ostrą mieloną paprykę oraz curry. Ilość przypraw możemy dopasować do własnych indywidualnych preferencji, ale pamiętajmy, że panierka powinna być dość wyrazista w smaku. Następnie filety rybne polejmy mlekiem.
Wyjmijmy i nie osuszając ich, oprószmy z obu stron przygotowaną posypką. Na patelni rozgrzejmy olej. Włóżmy rybę. Smażmy na rumiano z obu stron ( w sumie zajmie to 6-8 minut czasu). Uważajmy przy tym, aby nie przypalić panierki z papryką, bowiem stanie się gorzka i popsuje smak ryby. Gotowe filety najlepiej podawajmy z warzywami duszonymi na oliwie.
Ryba w mundurku dla osób mających skazę białkową
Należy wiedzieć, że osoby chore na celiakię lub cierpiące na nietolerancję glutenu powinny zastąpić tradycyjną białą mąkę pszenną – mąką kokosową. Mąka ta nie tylko nie zawiera glutenu (nie wywoła więc objawów alergii), ale także wspaniale wzbogaci smak dania.
Do tego tłuszcze zawarte w mące z kokosa to przede wszystkim nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC). Wykazują one działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Przyspieszają również tempo metabolizmu, przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu.
Więcej ciekawych przepisów na danie rybne w serwisie filet.pl.