Jednym z państw, gdzie jedzenie ryb i ryżu jest prawie codziennością są chiny i Japonia. Wiemy, że wraz z powstaniem pierwszych ludzi na ziemi, świat nie wyglądał jak obecnie. Ludzie musieli gdzieś mieszkać, coś jeść itp, dla tego zaczęły się wyprawy na polowania lub pierwsze próby łowienia ryb. To właśnie ryby spożywane przez nas mają dużo właściwości wpływających na zdrowie człowieka.

Chronią układ krążenia

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. To właśnie zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Ryby pomagają też w kontroli ciśnienia. Dwa z kwasów tłuszczowych omega-3 – dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) – wykazują działanie obniżające ciśnienie.

Chronią wzrok

Dieta bogata w kwasy omega-3 może zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Wiemy, że w powstawanie AMD zaangażowane są procesy zapalne, a kwasy omega-3 mają zdolności przeciwzapalne. Stąd mogą działać ochronnie w przypadku pojawienia się choroby wzroku.

Ryby wpływają tak że pozytywnie na rozwój ciąży u kobiet, ale osoby w ciąży powinny unikać jedzenia łososia, tuńczyka i dorsza, ponieważ te ryby mogą pochodzić z zanieczyszczonych wód. Zalecane jest tak że aby osoba w ciąży nie jadła więcej ryb niż 2 razy w tygodniu.

Co, jeśli ktoś nie lubi spożywać ryb?

Ryby są polecane każdemu. Powinni jeść je zarówno osoby młode, jak i osoby starsze. Potwierdza to chociażby portal dla seniorów www.emeryt.pl. Jednak co zrobić, gdy ktoś nie lubi ryb? W takim razie możemy stosować suplementy diety, które dostarczą organizmowi cennych kwasów omega-3. Jednym z nich jest na przykład tran w kapsułkach. Należy pamiętać, że mimo wszystko suplementy nie zastąpią nigdy prawdziwej ryby.