O tym, ze jarmuż jest ważnym składnikiem zdrowej diety, wie większość z nas. W jaki jednak sposób możemy włączyć to warzywo do swego menu? Jakie przepisy na dania z jarmużem możemy wykorzystać?
Jak się okazuje, miłośnicy potraw z jarmużem jako głównym dodatkiem, mają przed sobą wiele możliwości. Chipsy z jarmużu, koktajle oraz smoothie – oto podstawa dla każdego miłośnika zdrowej diety. Co jeszcze można przygotować, by cieszyć się smakiem i wartością odżywczą jarmużu, a jednocześnie w prosty sposób urozmaicić swe menu?
Wśród tych przepisów na dania z jarmużem, po które sięgamy coraz chętniej, pojawia się przepis na pieczone talarki z selera, podawane z pesto z jarmużu. Taki przysmak świetnie sprawdzi się na stole każdego miłośnika zdrowego stylu życia, będzie też doskonałą przekąską dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Z jarmużu, połączonego z zielonym groszkiem oraz ryżem, może też powstać oryginalne risotto, które – mimo swej prostoty – może zaskoczyć nas swym smakiem.
Alternatywą dla takiego dania może się okazać kaszotto, w którym miejsce ryżu będzie zajmowała kasza jaglana. Jarmuż może się też doskonale sprawdzić na takich przysmakach, jak zapiekanka oraz pizza. Tu idealnie sprawdza się w duecie z kozim serem, pieczarkami oraz z czerwoną cebulą. Sałatka z makaronem, warzywne sushi – oto kolejne propozycje dla tych, którzy chcą postawić na oryginalne dania z jarmużem w roli głównej.
To warzywo w każdej wersji sprawdzi się wspaniale, a sięganie po dania z jego dodatkiem sprawi każdemu z nas wiele radości.